Разследването за разменените бебета в столичната болница Шейново се размотава. Заедно

...
Разследването за разменените бебета в столичната болница Шейново се размотава. Заедно
Коментари Харесай

Ето колко е пораснало едно от разменените бебета

Разследването за разменените бебета в столичната болница " Шейново " се размотава. Заедно с това юристите на двете потърпевши фамилии, прокуратурата и самата болница развиват разнообразни и от време на време взаимно изключващи се тези за случилото се и следствията от него. Кашата е цялостна и не е ясно дали и по кое време следва изясняване.

Казусът върви към своя край, оптимист е юрист Стойков, който е бранител на едната майка. От Районната прокуратура напълно не са толкоз обнадеждени, а " Шейново " дефинитивно се отметна от признанието си, че грешката е тяхна, и по този начин косвено упреква майките.

" Очаквам другата седмица наказателното произвеждане да свърши и с юрист Мангъров, който съставлява другата майка, да се срещнем с материалите по делото ", съобщи бранителят Стойков.

От Районната прокуратура обаче по никакъв начин не са обнадеждени, тъй като по техни данни наказателното произвеждане към момента е при проверяващите, а по кое време ще стигне до наблюдаващия прокурор и дали това ще е скоро, не е по никакъв начин ясно.

" Разследването, което се води за размяната на бебетата, е против незнайно лице, допускам, че то ще завърши със мнение, че няма закононарушение. Това, което ми направи усещане, е изявлението на юриста на АГ " Шейново " Вили Костадинова. Тя твърди, че бебета не са разменени в болничното заведение, а някъде другаде. Тоест излиза, че от болничното заведение внезапно упрекват двете майки в това закононарушение, за което ние съдим тях, което е неприемливо. Но това е друга тематика ", разяснява слисан юристът на Севда Михайлова Тодор Мангъров пред " България Днес ".

Ако в действителност Районната прокуратура реши, че няма задоволително доказателства, които поддържат изказванието, че бебетата са разменени в " Шейново " всичко може да рухне. Ако това стане, исковете на двете фамилии за по 300 бона обезщетение ще отпаднат, най-малко до момента в който това решение не се апелира пред Софийската районна прокуратура и тя не стигне до извода, че закононарушение има.

Според Вили Костадинова няма нищо потвърдено на 100%. Медицинските лица от " Шейново " са осъдени след вътрешната инспекция, само че не поради безусловно подкрепено с доказателства нарушаване. Според юриста на болничното заведение няма по какъв начин да бъде потвърдено къде тъкмо са разменени бебета, дали в болничното заведение, или някъде другаде.

Очевидно болница " Шейново " е получила юридическия съвет да обърне палачинката, тъй като първоначално шефът на болничното заведение доктор Румен Велев призна, че грешката е тяхна и че са разменени гривните на двете майки и децата им.

Според юристите на майките новата позиция на болничното заведение е шиканиране, с цел да се забавят процесът и следствието, което сякаш е на път да завърши.

" Технически е невероятно бебетата да са разменени някъде другаде с изключение на в самата болница. Участието на забърканите медицински лица към този момент е потвърдено. Имаше и осъдени. Новите версии в този момент се пускат, тъй като от болничното заведение отхвърлят съглашение и желаят делото да се точи дълго в съда. Процесът ще тече най-малко 2 години, в случай че не и повече ", безапелационен е юрист Мангъров.

Прецедентът с разменените бебета раздруса страната в края на декември предходната година. Кашата в АГ " Шейново " стартира, когато една от майките се усъмнява, че детенцето не е нейно, откакто го гледа към този момент два месеца. Родилката не вижда никаква образна аналогия на момиченцето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара дамата да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето е непознато! Когато се отърсва от ужасяващото разобличаване, младата жена алармира на софийската болница, където е родила. От АГ-то стартират моментална инспекция и откриват грешката, която са създали.

Установено е, че номерът на гривничката, която се слага на детето при раждане, не подхожда на номера на майката. Така се прави заключението, че две бебета, родени едновременно, са разменени и са дадени на неверните родители. Ден по-късно изпълнителният шеф на акушеро-гинекологичната болница доктор Румен Велев осведоми, че въз основата на вътрешна инспекция в болничното заведение към този момент има наложени три дисциплинарни санкции поради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните юристи.

Защо " Шейново " се отметна от думите си и по какъв начин ще изяснява осъдените медицински лица и откритите неточности с гривните на майките и на бебетата, щом се стигне до съд, не е ясно. Адвокатите считат, че делото ще се точи с години, само че са безапелационни, че в случай че в България не стане нищо, отиват в Страсбург.

Севда сподели пеленачето

Майката на едно от разменените бебета Севда Михайлова сподели за първи път същинското си дете. Тя разгласява фотография, съпроводена с текст: " На мама сърцето ". Видно от фрагмента, момиченцето е с тъмна коса и кафяви очи, за разлика от русото и синеоко дете, което тя гледа като свое над 4 месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР